(Blogi on julkaistu Työtehoseuran TEHO-lehdessä 1/2020 Kestävää kehitystä -blogisarjassa)

Kukaan ei tänä talvena ole voinut väittää maatamme kuivaksi. Tuhansien järvien lainehtiessa ja taivaan kaataessa vettä päälle harvalle tulee mieleen murehtia veden riittävyyttä. Vastuullinen veden käyttö on kuitenkin yksi tärkeä osa kestävää elämäntapaa. Vedenkulutus ja etenkin veden lämmittämisen osuus energiankulutuksesta jäävät usein liian vähälle huomiolle.

Pari helppoa pointtia meille kaikille veden, rahan ja luonnon säästämiseksi:

1. Vähemmän aikaa suihkussa: Suihku on kodin suurin vesijuoppo ja iso energiasyöppö. Suihkun virtaus on noin 12 litraa minuutissa. Kymmenen minuutin suihku vie siis 120 litraa lämmintä vettä, jos suihku on koko ajan auki. Pelkästään sulkemalla suihku aina kahdeksi minuutiksi shampoon levityksen ajaksi säästyy vuodessa kymmeniä euroja per hiustenpesijä – ja energiaa.
2. Hampaidenpesun ajaksi hana kiinni: Kaksi minuuttia kestävä hampaidenpesu juoksevan veden alla kuluttaa vettä noin 12 litraa. Vuodessa ero mukilliseen vettä on lähes 9000 litraa puhdasta juomavettä.
3. Tarkista vuotaako wc: Käymme vessassa 5-7 kertaa päivässä, ja huuhteluun kuluu vuodessa vettä keskimäärin 20 000 litraa/hlö. Käytännössä noin neljännes käyttämästämme vedestä menee vessasta alas. Keskimääräinen vuotava wc aiheuttaa vuodessa 1000 euron kustannuksen. Vuodon voi paljastaa asettamalla palan wc-paperia pöntön sisäpuolen takaseinämälle ja seurata, kastuuko se.
4. Vesipullo jääkaappiin jäähtymään: Pienistäkin puroista syntyy äkkiä senttejä vesilaskuun. Jos joudut juoksuttamaan hanasta pitkän aikaa vettä ennekuin se on tarpeeksi kylmää juotavaksi, kannattaa ottaa iso pullo täyteen vettä ja jäähdyttää se jääkaapissa. Siellä on raikas vesi aina valmiina odottamassa.