Mistä on kyse, kun puhutaan terapiatakuusta?

Mielenterveyskriisi on jo täällä. Siksi terapiatakuu on saatava osaksi lausuntokierroksella olevaa hoitotakuu-lainsäädäntöä. Onko kyse vain sanojen teknisestä pyörittelystä? Riittäisikö vain hoitotakuu, mikä vaaliväittelyissä heitetään taikasanana esiin?

  • HOITOTAKUU = Lausuntokierroksella oleva hallituksen esitys. Seitsemän päivän hoitotakuu tarkoittaa, että jatkossa kiireettömään hoitoon pääsee seitsemässä vuorokaudessa, kun nyt raja on ollut kolme kuukautta.
  • TERAPIATAKUU = Terapiatakuu takaa kaikille nopean pääsyn hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Terapiatakuu-kansalaisaloitteen käsittely on eduskunnassa kesken. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on päättänyt, että se käsitellään hoitotakuu-lainsäädännön yhteydessä.

Perusterveydenhuollon hoitotakuu on hyvä asia, jotta hoitoon pääsee mahdollisimman nopeasti. Myös mielenterveyden ongelmiin ensimmäisen kontaktin tulee saamaan 7 vuorokauden kuluessa. Hoitotakuu on tietysti askel oikeaan suuntaan, mutta ei sisällä terapiatakuuta kokonaisuudessaan. Psykoterapeuttiset ja muut psykososiaaliset hoidot on nyt rajattu hoitotakuun ulkopuolelle, mistä mielenterveysjärjestöt ovat myös – syystä – huolissaan. Hoitotakuu ei siis sisällä esimerkiksi lyhytpsykoterapioita, jotka ovat tutkitusti tehokas hoitomuoto nimenomaan mielenterveyden oireilun alkuvaiheessa. Moni saa apua jo muutaman kerran psykososiaalisesta tuesta ja keskustelusta ammattilaisen kanssa.

Terapiatakuu parantaisi siis perustason mielenterveyspalveluja. Jatkossa harvempi tarvitsisi erikoissairaanhoitoa, kun oireita ja avuntarvetta vastaavaa hoitoa saisi jo varhaisessa vaiheessa perusterveydenhuollossa. Terapiatakuun avulla potilas myös saisi hoitoa, vaikka hänellä ei olisi taloudellista mahdollisuutta hakeutua yksityiseen psykoterapiaan. Oikea-aikaisen avun myötä mielenterveyden oireiden ja häiriöiden syveneminen vähenisi. Painopiste siirtyisi pitkistä, hitaasti saatavista psykoterapioista nopeisiin psykososiaalisiin hoitoihin, joita riittäisi useammalle.

Joku kysyy: mistä rahat tähän kaikkeen? Esimerkiksi terapiatakuun avulla toteutuva varhainen psykoterapia ehkäisee mielenterveysongelmien syventymistä ja samalla on hyvä esimerkki ennaltaehkäisevästä, myös isoja euromääriä säästävästä mallista. Mielenterveysongelmat johtavat meillä myös yhä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle. Terapiatakuu maksaisi itsensä moninkertaisesti takaisin.

Terapiatakuu