Maanantain 9.10.2017 kaupunginvaltuustossa nuorisovaltuuston edustaja (todella skarppi yhdeksäsluokkalainen Rosa Gerkman) kertoi omana ja monen muunkin nuoren näkemyksenä, että koulussa ei enää opeteta, vaan annetaan oppilaiden etsiä kaikki tieto itse; eli käytännössä annetaan tehtävä ja sitten se tehdään läppärillä tai tabletilla tai kännykällä. Tämä on toki nykyisten pedagogisten näkemysten mukaista – opettaja on oppimisen ohjaana ja manageri, ei enää luokan edessä tietoa oppilaille annosteleva guru – mutta vaatii opettajalta aitoa osaamista sekä tekniikasta että tavasta opettaa, ja siinä voi mennä pahasti pieleenkin. Gerkman valotti myös nuorten näkemyksiä siitä, että digisisältö ei ole autuaaksi tekevä, koko ajan ei jaksaisi olla älylaitteellakaan, ja että perinteisistä kirjoista ja vihkotyöskentelystä voi oppia paljon paremmin.

”Kaikki konkreettinen tieto katoaa sen mukana kun meillä ei ole kirjoja”.

 

Vantaa on nyt hankkimassa lisää chromebookeja ja läppäreitä peruskoululaisten käyttöön (sekä tabletteja esiopetukseen) sekä lukioon 3,5M€:lla ensi vuonna.

Hyvä sinänsä niin, siltä kannalta että KUN nyt digiopetusmateriaali kuitenkin on olemassa ja korvaamassa (toivon siis minäkin todellakin ettei kokonaan) perinteistä materiaalia, on tärkeää että peruskoulu säilyy edelleen yhdenvertaisena, tasa-arvoisena ja maksuttomana. Niinkuin 1960-70-luvulla peruskoulua kehitettäessä oli ydinajatus. Lisäksi pitää lisätä opettajien osaamista. Ja ne älylaitteet on voitava saada kotiin lainaksi. Ja edelleen on osattava tehdä asioita vaikka tietoverkko on kaatunut. Kritiikitön digihypetys pois, pliis. Sen aika meni jo.

Vantaan kaupungin perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon Suomen Kuvalehdessä lausuma näkemys ”Se joukko, jolla ei ole kotona laitteita, on marginaalinen” on typerryttävä, tyly, kuplan sisältä katsova ja digilaitteiden realiteetit samalla unohtava. Suurimmalla osalla ainakin yläkoululaisista on toki älykännykkä. Mutta ei välttämättä tablettia saatikka läppäriä, eikä niitä kaikilla perheilläkään ole. Ja sen kännykän avulla omien oppikirjojen tekeminen ja oppimateriaalin työstäminen ja tehtävien tekeminen on kerta kaikkiaan surkuhupaisaa pienen ruudun kanssa äheltämistä. Väärä tekniikka. Väärä mielipide.

https://suomenkuvalehti.fi/…/digikoulu-vie-oppikirjat-kor…/…