Kolmen minuutin sisäilmapuheenvuoroni Vantaan valtuuston talousarviokäsittelyssä:

Kuten tiedetään, niin kaikki sisäilmaongelmat eivät johdu kosteusvaurioista tai rakennusvirheistä. Usein huono ja ihmisiä sairastuttava sisäilman laatu syntyy virheellisistä käytännöistä, usein siitä että ilmastointi ei ole päällä jatkuvasti. Meille luottamushenkilöille on vakuuteltu useaan kertaan, että tilanne on hallinnassa, ja kun ilmastoinnin mitoitukset ovat oikein niin ei ole mitään ongelmaa sulkea se vaikka viikonlopuksi.

Vantaan kaupungin toimitilojen ilmanvaihtoselvityksessä viime keväältä kerrotaan, että ilmanvaihdon jatkuvaan päällä pitämiseen päiväkodeissa ja kouluissa tarvittaisiin 3 M€ lisää rahaa ja mahdollisesti tarvittava laitekannan uusiminen söisi kymmeniä miljoonia. Tässä talousarviossa ei moisia rahoja liikene, mutta toivon että jatkossa tarkastellaan noitakin summia vielä kriittisesti. Selvitys ei saa lukita kiinni toimenpiteitä. Lyhytaikainen energian ja rahojen säästö kostautuu terveyshaittoina ja rakennusten sisäilmaongelmina.

Ei ole paljon hyötyä siitä, että ilmanvaihdon mitoitus on suunniteltu alunperin oikein, jos tiloihin tuodaan tuplamäärä väkeä tai tiloissa oleskellaan myös silloin kun ilmastointi on kiinni tai puoliteholla. Ilmanvaihdon lisääminenkään ei aina ole oikea ratkaisu, jos korvausilma ei ole puhdasta. Pieleen voi mennä myös ilmanvaihdon paineistuksen säädössä ja koko systeemin suunnittelussa. Alipaine vetää sitten korvausilman väkisin vaikka suoraan viemäreistä.

Ja käyttäjät kertovat ongelmista: päätä särkee, väsyttää, tulee hengitys- ja iho-ongelmia.

Vaikka nyt ei olekaan kerrottuja, tarvittavia miljoonia saatavilla, niin toivon että ilmanvaihtoasiat otetaan esille ja työn alle aina kun voidaan. Ottaisimmeko edes pahimmat kohdat haltuun: tilat joissa oleskellaan viikonloppuisin eikä ilmastointi ole päällä lainkaan tai puoliteholla? Olisiko säädöissä jotain tehtävissä? Voisiko työntekijöitä siirtää pois niistä tiloista missä ilmanvaihto on huonompi? Peruuttaa aiemmin mainituista kaupungin tilatehokkuustavoitteista? Pienemmilläkin ratkaisuilla voisimme varmasti säästää sairaskuluissa sekä parantaa sisäilmaa.

Toivon toki, että tämä – kohta loppuva – puheenvuoroni on turha ja nolo, ja virkamiehistö huokailee hieman vaivautuneena koska asioita tehdään jo ja ilmanvaihtoja parannetaan järjestelmällisesti ainakin olevien resurssien puitteissa. Ja rahaa löytyy lisää sitten ensi vuonna.

Kiitos ja parempaa ilmaa kaikille!