Puheenvuoro talousarvion lähetekeskustelussa 28.5.2018

Kuvitellaan että on noususuhdanne. Palomiehet ovat sammuttamassa tulipaloa, mutta ei se oikein onnistu. Sammutetaan väärillä aineilla ja palomiehet lähtevät lopulta kesken pois. Talo kytee lopulta hiileksi.
Kuvitellaan että on noususuhdanne. Päiväkodissa osa lapsista jää ilman lounasta ja osa unohdetaan pihalle paahteeseen, koska henkilökunta ei ole laskenut kuinka monta lasta on ja missä he ovat.
Kuvitellaan että rakennetaan tai peruskorjataan noususuhdanteen aikaan eli nyt. Ja on sitten vain maan tapa että sen takia tulee entistä useammin sutta ja sekundaa. Ei tämä saisi mennä näin.

Tiedämme teorian, mm. rakenteiden kuivumisajat.
Tiedämme ongelmat, mm. vastuun katoamisen pirstaleisessa rakennusurakassa sekä ohenevan ammattiosaamisen kun nyt kaikille riittää duunia ja koulutuksesta on säästetty.

Nyt on Vantaallakin ihan pakko panostaa valvontaan ja ottaa se huomioon ensi vuoden talousarviossa resursseja lisäten. Panostaa työmaavalvontaan, rakennusvalvontaan. Siihen että Kuivaketju10 toteutetaan. Ettei koko ajan tehdä pieleen. Otetaan vastuu: kunnollinen toteutus uudis- ja korjausrakentamisessa on vahvaa ennaltaehkäisyä. Kun suunnitellaan ja rakennetaan huolella, on meillä mahdollista myös tässä vastata resurssiviisauden tiekartan ohjeisiin. Rakentaminen kun vie energiankulutuksesta sen 40% eikä aina pitäisi olla varaa rakentaa vähintään kahteen kertaan.

Ja auttaa kunnollinen valvonta myös Terveet tilat 2028-ohjelman toteuttamisessa. Kunnollista rakentamista, kunnollista kiinteistönhuoltoa, terveet tilat. Pitovoimaisuutta Vantaalle.