Kuinkas muuten niin puurakentamisesta taas, kaupunginvaltuustossa 11.12.2018:

Lausun taas minäkin pari sanaa puurakentamisesta, koska olisimme mielellämme saaneet mukaan kaupungin strategiaan yhden hyvinkin maltillisen lauseen missä Vantaa lisää puurakentamisen osuutta.

Lainaan nyt – en itseäni – vaan itseäni arvovaltaisempaa tahoa eli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää, joka puhui Puumarkkinapäivässä 30.11.

– Puurakentamista voidaan käyttää malliesimerkkinä metsien kestävästä käytöstä, koska puurakennuksissa puun sisältämä hiili on varastossa pitkään. Puurakentaminen on kansainvälisesti vahvassa kasvussa ja Suomen tulee vastata tähän. Tarvitaan hyvä esimerkkejä ja tarinoita, joista puurakentaminen on keskeinen. Puun käytön edistäminen osana hallituksen biotalousstrategiaa alkaa tuottaa tulosta. Puuta edistetään monin paikoin poliittisesti, mutta yhä useammin se tulee valituksi erityisesti sen antamien hyötyjen ja kansainvälisen kilpailukyvyn vuoksi.

Arkkitehtina ja alan kehitystä seuranneena en täysin saata ymmärtää, miksi muuten niin vauhdilla kehittyvä Vantaa haluaa sinnikkäästi ohittaa puurakentamisen mahdollisuuksia. Etenkin kun Hiilineutraali Vantaa 2030 -tavoite vaatii ihan oikeasti useita yhtäaikaisia ja konkreettisia toimenpiteitä, joista puurakentamisella saataisiin aito ja positiivinen win-win-tilanne. Ja Vantaa on jo muuten hyvällä tiellä resurssiviisauden tiekartan suhteen.