Teimme Svetan ja Maijan kanssa koirametsäaloitteen. Taustalla oli vahvana asiantuntijana upea Tuire Kaimio, jonka eduskuntavaalikampanjan aikaisesta tilaisuudesta koko idea lähti. Aloitteeseen vastattiin vuoden 2020 alussa. Kaupungin vastauksessa pyöriteltiin nykytilannetta, mutta luvattiin palata asiaan seuraavan viheraluesuunnitelman yhteydessä. Me pidämme asian muistissa!

Lemmikit kuuluvat monien vantaalaisten perheeseen, ja koira on nykyään suosituin lemmikkieläin. Koirille on tärkeä antaa ajoista ajoin mahdollisuuden lajityypilliseen käytökseen, johon kuuluvat kontaktit muiden koirien kanssa ja vapaa liikkuminen. Se takaa mm. sen, että koirasta kehittyy terve ja psyykkisesti tasapainoinen yksilö, mikä puolestaan vähentää aggressiivisuuskohtausten ja puremien määriä.
Tätä tarkoitusta palvelevat koirapuistot eli koira-aitaukset ja koirametsät. Tällä hetkellä Vantaalla löytyy alueita, joissa ei ole yhtäkään koira-aitauksia, esimerkiksi Ylästö. Kuntalaisaloitteella on myös pyydetty lisää koira-aitauksia koirien vapaata liikkumista varten.
Koirametsä on moninkertaisesti tavallista koira-aitausta suurempi alue, joka on tarkoitettu koirien ulkoiluttamiseen ja kouluttamiseen. Koirametsän minimikoko on 300 x 300 m, ja se ei ole aidattu, mutta rajautuu selvästi havaittaviin maastomerkkeihin kuten teihin, puroihin, sähkölinjoihin ja niittyihin. Koirametsä tarjoaa parhaan mahdollisen paikan, jossa koira voi liikkua vapaasti, mikä on edellytys normaalille koirayksilön kehitykselle. Vantaalla ei tällä hetkellä ole yhtään koirametsää, ja lähin koirametsä sijaitsee Sipoossa.
Lisäksi koira-aitausten ohjeet ovat usein puutteelliset ja yleensä laadittu vain suomeksi tai ruotsiksi. Vantaa on kuitenkin hyvin monikielinen, eivätkä suomi ja ruotsi palvele hyvin kaikkia kuntalaisia. On tärkeä varmistaa, että kaikki käyttäjät ymmärtävät koira-aitauksen (ja toiveissa olevan koirametsän) ohjeita, sillä se auttaa varmistamaan yleistä turvallisuutta ja käyttömukavuutta.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Vantaan kaupunki
– selvittää koirille varattujen ulkoilualueiden ja koira-aitausten tämänhetkisen riittävyyden sekä antaa ehdotuksen uusien koira-aitausten sijainnista.
– selvittää sopivia paikkoja koirametsän perustamista varten.
– päivittää koira-aitausten ohjetaulut alan asiantuntijoiden kanssa, ja kääntää ne myös englanniksi.

Sveta Silvennoinen-Hiisku, Minna Kuusela, Maija Rautavaara ja 18 muuta allekirjoittajaa 17.6.2019

Kuvat: Sveta Silvennoinen-Hiisku

https://www.vavi.fi/category/valtuustoaloitteet/