Juhuu, joskus sitä tuntee oikeasti onnistuneensa!
Vantaan kaupunginhallitus päätti 8.2. yksimielisesti palauttaa viime kesänä jättämäni valtuustoaloitteen (missä vaadin glyfosaatista luopumista) saaman vastauksen valmisteluun. Kaupunginhallitus edellyttää kaupungilta tarkemman suunnitelman glyfosaatin käytöstä luopumisesta ja korvaavien torjuntamenetelmien käyttöönotosta vielä tämän vuoden aikana! Eli glyfosaatista ollaan oikeasti luopumassa.
Olin itse myös mukana tässä kokouksessa varajäsenenä, mikäs sen mukavampaa.

Aloitteen kaupungilta saadussa vastauksessa, mikä nyt ei meille siis riittänyt, kuvattiin vaikea tilanne etenkin jättiukonputken torjunnassa ja glyfosaatista luopumisen suuri kustannusvaikutus.  Pitkälti samoilla lauseilla oli vastattu meille jo aiemmin: 2020 sähköpostilla, 2017 ja 2015. (Mehän olemme siis yrittäneet tätä aiemminkin, mutta nyt tärppäsi). Glyfosaattia käytetään lähinnä liikenneviheralueilla sekä jättiputken torjuntaan, mutta silti sen käyttö voidaan korvata muilla tekniikoilla – ja kohta on pakkokin. Kustannusvaikutuksia voitaneen vähentää myös liikenneviheralueiden vielä tarkemmalla suunnittelulla, eli resurssien suuntaamisella suunnitteluun ja toteutukseen.

Palautuksessa edellytimme, että Vantaan kaupunki tekee suunnitelman glyfosaatin käytöstä luopumisesta ja korvaavien torjuntamenetelmien käyttöönotosta vuoden 2021 aikana.

Uusissa tutkimuksissa, esimerkiksi Turun yliopiston kesältä 2020 (mm. https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/mediatiedote/uutta-tietoa-torjunta-aine-glyfosaatin-vaikutuksista-tuotantokasveihin), on muuten todettu glyfosaatin oletettuakin isompi riski ja aineen kerääntyminen myös selkärankaisten elimistöön. Glyfosaatilla on tällä hetkellä myyntilupa EU:ssa vuoteen 2022 asti, minkä jälkeen se on korvattava muilla menetelmillä. EU-maista ensimmäisenä Itävalta on kieltänyt glyfosaatin kaikenlaisen käytön 2019 ja glyfosaatin kieltämisprosessi on käynnissä useassa maassa.
On myös vaarana, että lobbaus EU:ssa pidentää lupa-aikaa. Maailmanlaajuisesti täytyy muistaa, että taustalla on myös suuryritys Monsanto. Siksikin tämä nyt saatu kaupunginhallituksen kanta on tosi tosi hyvä.