Pelkään korkeita paikkoja, mutta yhdessä usein toistuvista unistani harpon ilmassa onnellisena kattojen katsellen maailmaa laajakulmanäöllä. OIkeastikin olisi hyvä välillä katsella maailmaa laajemmin ja ikään kuin yläpuolelta. Jokapäiväinen työ ja tekeminen voi olla rutiinijunnaamista: analysoidaan samankaltaisena toistuvia tilastoja, tehdään kaupan kassalla samaa liikerataa tunnista toiseen, kuunnellaan samat aiheet ja tutut työkavereiden vitsit Teams-palaverissa jne. Tästä huolimatta juna etenee kovaa vauhtia ja maailma muuttuu sekunti sekunnilta erilaiseksi.

Yhteiskunnan kehittymiseen vaikuttaa joukko esimerkiksi Sitran listaamia megatrende. Näitä ovat mm.ekologinen jälleenrakennus, digitalisaatio ja teknologian sulautuminen kaikkeen, väestön ikääntyminen ja monimuotoistuminen sekä talouden uuden suunnan etsiminen. Miten nämä muuttavat meidän jokaisen elämää, ja millaiseen tulevaisuuteen varaudumme? Millaista työ on hiilineutraalissa kiertotalousyhteiskunnassa, ja millaista osaamista siellä tarvitaan? Millaisia päätöksiä tarvitaan?

Tulevaisuuteen voimme vaikuttaa, kun muistamme haastaa, kuvitella ja toimia. Katsomme asioita ylempää ja kauas. Meillä on mahdollisuus hypätä toisenlaiseen tulevaisuuteen toistemme kanssa. Taloudelliset kriisit, jollaisessa nytkin elämme, luovat epäjatkuvuuskohtia, joissa uudet kehityspolut ovat normaalia enemmän auki. Rutiinilla ei ehkä enää pääsekään eteenpäin. Uutta bisnestä, uusia palveluita, uudet työn tekemisen tavat, uudenlainen asuminen jne. Jo pelkästään kiertotalous vaikuttaa valtavasti liiketoimintaan. Megatrendit eivät kuitenkaan muodosta kaunista yhdessä virtaavaa vuota, vaan monenlaiset ristiriitaiset paineet ja jännitteet vaikuttavat yhtä aikaa. 

Muistattehan Toy Story -animaatioiden lentävän avaruusrangerilelu Buzz Lightyearin? Buzz oli lelu, joka uskoi kuitenkin voivansa oikeasti lentää kohti ääretöntä ja sen yli. Hän kuitenkin menetti uskon itseensä ja masentui. Kriisitilanteessa Buzz oli lopulta ainoa, joka pystyi pelastamaan ystävänsä, koska otti käyttöön uutta tekniikkaa (=selkään sidottu raketti), jonka avulla pystyikin taas lentämään, ja myös ”putoamaan tyylillä”. Olisimmeko mekin kuin Buzz ja suunnittelisimme vaihtoehtoisia lentotapoja kohti ääretöntä ja sen yli? Kaikkien ei tarvitse itse lentää, mutta kaikkien on pysyttävä kyydissä, ilman korkean paikan kammoa.