Tämä harmitti tänään ja toi samalla muistoja mieleen lapsuudesta, kun itkin kaadettujen puiden perään omalla lähipolullani.

HS Vantaa kertoi helmikuussa, että tikkurilalaisen Kurjenpolven päiväkodin purkutyöt aloitetaan tänä keväänä. (https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000007795110.html). Päiväkodin henkilökunnan toiveesta kaupunki aikoo säilyttää pihalla seisovan komean tammen. Tammi on 90-vuotias. Hienoa!

Ennen viime joulua rakennustyömaalta Peltolantien varresta kaadettiin kolme isoa mäntyä. Tontille tulevaa uudisrakennusta pyöriteltiin pitkään suunnittelupöydällä ennen lopullista asemakaavamuutospäätöstä kaupunginvaltuustossa noin vuosi sitten. Rakennuksen massiivinen koko ja etenkin pihamuutokset nousivat itselleni tärkeäksi asiaksi, pallottelin asiaa viranhaltijoiden kanssa ja lopulta puhuin asiasta valtuustossakin. Suunnittelija teki rakennusmassan nurkkaan lopulta sisäänvedon, jonne huolellisesti merkittiin asemapiirustukseen säilytettävät, paikallisesti merkittävät ja hiukan erikoisemmat puut, ne kolme sembramäntyä. Näin saatiin luontoa hiukan säilytettyä, edes näennäisesti.

Rakennustyöt alkoivat ja puut kaadettiin. Rakennusyrityksen oma tutkija (!) oli käynyt tutkimassa puut – sen jälkeen, kun juuristojen ympäriltä oli ensin kaivettu maata pois –  ja todennut, että huonossa kunnossa ovat, eikä niitä voi säilyttää. Pois vain!

Vuosia aiemmin Keltamotieltä Viertolasta kaadettiin rivi tammia, kun vanha talo purettiin ja iso tontti rakennettiin täyteen. Pois vain! Puut olivat oman arvioni mukaan 1950-luvulla istutettuja, isoja ja voimakkaita. Puut eivät olleet rakennustyömaan tiellä. Uudisrakennuksen valmistumisen jälkeen samalle paikalle istutettiin – uusia tammia. Ne ovat joskus kaukana tulevaisuudessa saman kokoisia kuin kaadetut.

Vastaavia esimerkkejä riittää. Pois vain!

Vantaan kaupungin hankepäällikkö kertoi HS Vantaan artikkelissa, että uuden päiväkodin hankesuunnitelmaan on nyt merkitty vanhan tammen sekä muutamien muiden puiden säilyttäminen. Hänen mukaansa puiden säilyttäminen rakentamisen aikana ei ole tavatonta. ”Kyllä me olemme näitä tehneet. Tietenkin se vaatii puiden kuntotutkimuksen, että ne kestävät rakentamisen siinä ympärillä…”

Yksittäinen puu on vain yksi puu, mutta sellaisenaankin arvokas osa ympäristöä ja ekosysteemiä. Jos ei ole kokonaista puistoa tai metsää, niin voi olla edes puu tai kaksi.

Ei kymmenien vuosien ikäisiä hyväkuntoisia puita pitäisi olla mitään syytä kaataa rakennustyömailtakaan vain siksi, että työmaan koneet joutuvat kiertämään ne, tai kun esimerkiksi juuri siihen kohtaan on hyvä varastoida työmaan tavaroita.

Toivottavasti Kurjenpolven tammella on tuuria, eikä sille käy samoin kuin monelle isolle kaupungin puulle aiemmin.