VALTUUSTOALOITTEIDEN ESITTELYMAHDOLLISUUS – minun ja Anssi Auran valtuustoaloite 10.5.2021

Esitämme, että valtuustoaloitteen tekeville varataan minuutin esittelymahdollisuus valtuuston kokouksessa ennen aloitteen jättöhetkeä. Kokouksiin luodaan oma asiakohta aloitteiden lyhyitä esittelyjä varten. Kohdasta voitaisiin rajata pois kommentointimahdollisuus. Tämän jälkeen on valtuutetuilla vielä oltava mahdollisuus allekirjoittaa kyseiset aloitteet. 

Syy 1: Valtuustoaloitteet jäävät nyt usein sähköisen järjestelmän uumeniin, ja hyväkin aloite saattaa jäädä vahingossa tutustumatta jos aloitteita on monia. Tämä saattaisi lisätä myös valtuutettujen myötämielistä suhtautumista aloitteisiin yli puoluerajojen, kun asia kuvattaisiin vielä suullisesti. Joskus myös jää huomioimatta allekirjoitusten aikaraja, ja aloitteisiin tutustuminen sekä allekirjoittaminen jää vahingossa väliin.

Syy 2: Tälläkin hetkellä jätettäviä aloitteita “mainostetaan” kokouksen eri puheenvuoroissa, enemmän tai vähemmän asiakohtiin liittyen. Tällainen oma esittelykohta vähentäisi painetta jännittäviin aasinsiltoihin toisten aiheiden lomassa.