Puolentoista minuutin puheenvuoro Vihreiden puoluekokouksessa 2022:

Rakkaat kuulijat!

Kävin tutustumassa Naantalin ensi kesän asuntomessualueeseen. Talot on siellä sijoitettu kauniisti luontoa, puita ja maastoa suojellen. Messualue on kuivaa kangasmetsää. Olemmekin oppineet arvostamaan mäntymetsien puolukkamättäitä ja sammalia.

Aloinpa sitten pohtia, mikä tekee tuosta luontotyypistä meille arvokkaan. Miksemme samalla innolla suojele voikukkien ja vuohenputkien biotooppia?

Voikukkia harvinaisemmatkin kasvit muuttuvat meille kaupungeissa rikkaruohoiksi kasvaessaan paikoissa, minne emme niitä itse kylväneet. Mäntymetsässä ihaillun sammaleenkin moni haluaa häätää pois.

Olemme oppineet, että pihojen olisi oltava ikään kuin samaa sarjaa asuntomessutalon esittelyolohuone. Siisti, putsattu ja sileä. Muuten luullaan holtittomaksi.

Kuka tahansa voi myös ostaa glyfosaattia ja tappaa sillä pihaltaan rikkaruohot. Tässä on oikeasti kipukohta, mikä pitäisi meidän saada korjattua. Tarkistakaapas miten glyfosaattia teidän kaupungissa käytetään?

Huomenna vietetään luonnon monimuotoisuuden päivää. Luontokato jyllää ja kaupungit tiivistyvät. Me tarvitsemme lisää myös niin sanotusti hoitamatonta luontoa ja kaupunkiniittyjä.

Annetaan kunnia kaupunkien voikukille, poimulehdille ja horsmille. Kunnia hoitamattomille pientareille! Kunnia luonnon holtittomuudelle!

Kiitos.