Puheenvuoroni Vantaan kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelyssä 13.11.2017

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä muut kuuntelijat.

”Kaupunkisuunnittelu seuraa kansainvälisiä arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja puurakentamisen trendejä”. On todella hyvä että puurakentaminen on mukana kaupungin talousarviossa edes tällä lauseella. Kiitos siitä! Tästä tosin jää vaisuksi se innovatiivisuus ja positiivinen puurakentamista edistävä ja rakennusalalla kiinnostava meininki, mikä oli nupullaan asuntomessujen aikana kun messualueelle nousi Euroopan silloin suurin puukerrostalo.

Puuhan ei ole aina parempi kuin betoni. Puurakentaminen vaatii osaamista siinä kuin muukin rakentaminen. CLT ei ole autuaaksi tekevä taikasana. Pudasjärven hirsikampus ei ole maailman paras rakennus. Puurakentaminen ei tuo automaattisesti hyvää sisäilmaa. Jos suunnittelee ja rakentaa puusta huonosti, päästää veden rakenteisiin eikä huolehdi kuivatuksesta niin totta maar tulee pahaa jälkeä.
Pointti onkin se, että puu on kuitenkin yhtä hyvä ja erittäin usein myös parempi rakennusmateriaali kuin muut. Puun fysikaalinen käyttäytyminen tunnetaan. Puu on luonnonmateriaali ja ihan oikeasti myös sisäilman kannalta mainio ratkaisu sitoessaan ja luovuttaessaan kosteutta.

Ja kun tarkastelee strategista tavoitettamme Hiilineutraali Vantaa ja sitä tukevaa, tekeillä olevaa resurssiviisauden tiekarttaa, puu on voittaja!
Puurakentaminen keventää tutkitusti rakentamisen suurta ilmastorasitusta, kasvattaa rakennuskantaan sitoutuvaa hiilivarastoa eli vähentää hiilen määrää ilmakehässä. Puurakenteiden valmistus vie murto-osan siitä energiasta mitä betonin valmistamiseen kuluu. Puu on myös kierrätettävä materiaali, mikä tekee siitä ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta ylivertaisen.

Ja olisihan se mainiota myös kaupungin profiilin kannalta, että tänne saataisiin lisää sitä innovatiivista ja kunnianhimoista julkista puurakentamista. Että Vantaa mainittaisiin tässä suhteessa Ympäristöministeriön seminaareissa, alan kansainvälisissä tapahtumissa ja Puuinfon sivuilla. Nyt ei mainita. Ja jos ei juuri VAU-puuarkkitehtuuria, niin myös sitä arjen kunnollista puunkäyttöä vaikka päiväkoti- ja koulurakentamisessa. Yhteistä tahtotilaakin taitaa olla isosti yli puoluerajojen.

Toivonkin, että kaupunki ottaa kilpailutuksissaan ensi vuonna vielä määrätietoisemmin huomioon sen, että julkista puurakentamista tuetaan ja puu pääsee kunnolla auttamaan Vantaan tavoitteiden toteuttamisessa ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Tsemppiä kaikille Tilakeskuksen ja muille maankäytön ja ympäristön toimialan virkamiehille asian edistämiseen!

(otsikkokuva: StoraEnson Wood City, http://buildingandliving.storaenso.com/news/rethink-articles/wood-city)